197 anys fa enguany des que El Pinós aconseguira convertir-se en municipi independent, emancipant-se de Monòver, el 12 de febrer de 1826. Tenint en compte eixa data, en aniversaris especials els pinosers sempre han commemorat l’efemèride, però es en l’any 1997 quan va trobar-se la millor manera de fer-ho, amb el Dia del Villazgo i la Mostra del Pinós Antic. I es aquesta data la que enguany ha cobrat protagonisme.

En aquestos 27 anys, poc a poc ha anat creixent l’esdeveniment amb la incorporació de noves activitats: Partides de Tanganilla, enguany, a més amb la celebració del Campionat Autonòmic Individual de Pilota Grossa. Jocs tradicionals, visites a la Torre del Rellotge i la zona expositiva Font del Cànter activitats programades per a promocionar l’essència del Pinós, i altres que contribueixen a donar a conèixer els recursos culturals, turístics i gastronòmics.

L’esdeveniment, organitzat per les Regidories de Cultura, Comerç i Turisme de l’Ajuntament del Pinós, s’ha iniciat en la Casa de la Música on les autoritats, reines i corts d’honor, representants d’associacions locals i comissió del Villazgo, i delegacions convidades, han partit en cercavila, als sons de la banda de música de la Societat Unió Lírica Pinosense, cap a l’església parroquial de Sant Pedro Apóstol per  assistir a la Missa del Llaurador. Tots els representats han participat en el ofertori i la missa ha comptat amb els càntics de la Rondalla Coral “Monte de la Sal”.

Després, la comitiva ha recorregut el espai fester que enguany ha tornat a la seua ubicació original, amb el pàrking municipal com a centre neuràlgic. Una cercavila que ha partit des de l’Església passant per el Carrer 12 de Febrer de 1826, Plaça de l’Ajuntament. El Grup de Danses del Pinós ha oferit un ball davant l’església i “Monte de la Sal” un altre en arribar a les portes de l’ajuntament.

Esta jornada de commemoració sempre ha comptat amb un pregoner o pregonera, càrrec que han vingut exercint persones conegudes de la vida social i cultural del poble. El primer en fer-ho va ser Manolo Pérez Mira “El Telegrafista” en 1997, un dels principals impulsors de les celebracions del Villazgo i enguany l’honor ha segut per a Consuelo Sánchez, regidora de cultura de la primera celebració del Villazgo al Pinós, sent alcalde Emilio Martínez Sáez.

La porta del Villazgo s’ha instal·lat en la confluència de la plaça de l’ajuntament y el pàrquing municipal, i ha segut oberta per la pregonera Consuelo Sánchez, després de rebre la clau de mans de Daniel Alarcón, amb qui li uneix una bona amistat.

Consuelo ens ha fet retrocedir en el temps recordant aquella data inicial, que amb els anys s’ha convertir en un esdeveniment cultural de primer ordre, destacant que el Pinós es un municipi que ha sabut acollir a la gent de fora que l’ha triat per a viure. Ha sigut un pregó amb moments per a emocionar-se, per nomenar a la família i les amistats, i tot amb música de guitarra en directe que ha acompanyat les paraules de la pregonera.

Quan ha nomenat els seus records de les primeres edicions del Villazgo s’ha emocionat al recordar a l’alcalde d’aquells anys, Emilio Martínez Sáez, qui ha estat recordat també per la seua dona Mª Reme Jover, qui també ha dirigit unes paraules al públic que omplia el pàrquing municipal.

L’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, “ha destacat que des de primera hora del matí es viu intensament una nova edició de la Mostra del Pinós Antic, esdeveniment que, des que es va crear l’any 1997, ens serveix per recordar la llarga lluita dels habitants del Pinós per aconseguir auto-gobernar-se i deixar de ser una pedania de Monòver. Recorde aquella edició de 1997 perque vaig participar amb el Grup de Danses. Tot era nou i no ens imaginàvem que aquell esdeveniment es convertiria en tot un referent turístic de primer ordre”.

També s’ha dirigit als presents el diputat nacional Alejandro Soler, felicitant al poble del Pinós per commemorar d’aquesta manera l’aniversari de la seua segregació de Monòver i l’inici de la seua trajectòria com a municipi i ajuntament.

La pregonera ha signat en el Llibre d’Or de la Vila i l’alcalde li ha imposat la insígnia del Pinós. Les regidores de Cultura i Joventut, Silvia Verdú, i de Turisme i Desenvolupament Local, Neus Ochoa, han felicitat a Consuelo Sánchez i Mª Reme Jover  entregant-les un ramell de flors. En el cas de Mª Reme també ha rebut una plaça en homenatge al seu home, Emilio Martínez, moment en que ha estat acompanyada pels seus fills.

Igualment ha tingut lloc l’acte d’homenatge a dos persones que ens van deixar recentment i que divendres eren distingides per la Corporació Municipal a títol pòstum, Juan José Yáñez “Juanjo” amb la medalla honorífica del municipi, i Manuel Pérez Mira “el Telegrafista”, nomenat Fill Predilecte de la Vila del Pinós. A l’escenari han pujat familiars dels dos per a rebre les distincions, que reconeixen a dues persones que han segut molt importants per a la vida social i cultural pinosera.

I els actes institucionals han conclòs al carrer San Ildefonso, que a partir de hui llueix una placa en marbre que recull la denominació popular per la qual el coneix la gent, “costereta de Juanjo”.

Al pàrking municipal també s’han ubicat els estands expositius de les associacions, pedanies  i col·lectius locals mostrant curiositats i joies dels avantpassats pinosers.

A mig dia, el grup “Tres fan Ball” ha tornat a portar al Villazgo la música tradicional valenciana, entretenint als presents amb la seua música i cançons per a ballar en grup o en parella amb l’espectacle «Ball del vermut”, i l’organització del Villazgo a convidat als assistents a tastar este vi macerat amb plantes aromàtiques de la nostra terra. La pregonera també ha volgut col·laborar en la sessió vermut donant a degustar pernil recent tallat.

En un municipi reconegut per la seua cuina i productes artesanals, cobra gran protagonisme també les bodegues, restaurants, forns, carnisseries i altres establiments del sector alimentari i comercial que també han estat presents des de els seus propis establiments atenent a visitants. Un codi QR ha permés als participants en l’esdeveniment accedir als seus serveis, productes o menús especials preparats per aquesta  jornada festiva.

En els actes de la jornada han participat autoritats i representants festers d’altres municipis, com L’Alguenya, Monòver, El Fondó dels Frares, San Vicent del Raspeig, Villena, La Romana, Jumilla i Yecla.

Les regidores Silvia Verdú i Neus Ochoa han valorat positivament l’afluència de gent que ha decidit visitar hui el Pinós i compartir esta jornada de festa i tradició, agraint a tota la gent que hui ha participat l’esforç realitzat per traure al carrer coses diferents.

L’alcalde Lázaro Azorín, ha coincidit amb les regidores en l’atracció que te l’esdeveniment per a la gent d’altres poblacions, que , a pesar del fred, ha omplit el recinte del Villazgo i se’n ha anat molt satisfeta. Una festa que un any més ha segut possible gràcies a la implicació de tot el poble.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí